Image

De juiste keuze maken kan een leven veranderen

Vrouwen in de slum area’s hebben het niet makkelijk in Uganda.
Sommige moeders hebben kinderen met een beperking, wat het dagelijks bestaan nog moeilijker maakt.

Dit zette Marijke Roels aan het denken? Haar passie voor handwerk (naaien, haken en breien) bracht haar op het idee om een naaiatelier op te richten voor deze dames.
Voor haar de ultieme manier om deze vrouwen te ondersteunen op hun weg naar een beter leven gebaseerd op zelfredzaamheid.
De glans in de ogen van de vrouwen zien als deze zelfstandig iets maken, daar wordt Marijke intens gelukkig van.

De zoektocht naar een betaalbaar onderkomen voor Malaika's  naai project was gestart.
Een niet zo eenvoudige opdracht. Het Leuvense Ovo (NGO ”Ondernemers voor Ondernemers”) bracht ons in contact met Einstein Rising, een Ugandese Incubator voor start up bedrijven in Kampala. In hen vonden we een waardevolle partner met dezelfde passie en waarden.

Skills4Change’ zag  in mei 2022 het levenslicht. We werken samen met een hele goede lokale leerkracht, die ons werk verder zet tijdens onze aanwezigheid en dit geheel in lijn met Malaika’s filosofie.

In september 2022 keerden we  terug naar  Kampala om onze projecten op te volgen… en we zagen dat het goed was. De eerste groep leerlingen heeft de 6 maand durende opleiding afgerond en in Januari 2023 is een tweede groep gestart.   

Tijdens ons laatste verblijf (sept-dec’22) ter plaatse, ontdekten we al snel een aantal andere noden van deze vrouwen. Samen zochten we naar oplossingen: Er is een grote nood aan o.a. herbruikbare luierbroekjes voor kinderen, herbruikbare maandverbanden en incontinentiemateriaal voor dames en heren. Al deze dingen zijn verkrijgbaar in de handel in wegwerp versie. Maar los van de impact op het milieu, zijn deze gebruiksgoederen te duur voor dit deel van de samenleving.

In 2023 gaan we samen de strijd aan tegen menstruatie armoede: 60% van de schoolgaande meisjes blijven thuis tijdens de maandstonden omdat maandverbanden te duur zijn.
Onze partner Einstein Rising, wil vrouwen die onze opleiding doorlopen hebben en interesse hebben in vast werk een unieke kans bieden: De dames worden begeleid naar zelfstandig ondernemerschap om zo  een waardig inkomen te verdienen door herbruikbare  luierbroekjes en  herbruikbare maandverbanden te maken. 

Malaika selecteert de juiste en betaalbare materialen om te komen tot een kwalitatief goed product.
De dames verdienen hun boterham en Malaika schenkt de maandverbandenpakketjes (Safepads4Girls) aan de meisjes van de Imanischool in Kampala. Twee vliegen in één klap. Mooi toch!

Dit project wordt deels gesponsord door de Provincie Oost-Vlaanderen en door steun van onze donateurs. Malaika betaalt de kosten voor de opleiding, leerkracht, de stoffen en de eerste naaimachines enz.  Einstein Rising zorgt voor het netwerk, de lokalen, de tent, elektriciteit, extra begeleiding en de verkoop van de goederen.

Het incontinentiemateriaal willen we op dezelfde manier aanpakken. Dat wordt onze uitdaging in  2024. Naast andere materialen, moet lokaal ook een ander publiek aangesproken worden. Kortom, het is een andere lokale markt. Maar dat zijn stappen voor de verdere toekomst.
Image
Image
Image
Image
Image
Image
I am so grateful to you for allowing me to take this 6 month training. Through this I discovered skills that I apparently possessed but did not know until now. I gained more confidence in myself, bought myself a sewing machine and was able to open a small store where I sew and sell things I made myself.

Voor mij is het een plezier om te werken met Marijke Roels. Ze zet zich in Oeganda in, om oa werk te geven aan de plaatselijke bevolking! Niets maar dan ook niets is beter dan de mensen die het moeilijk hebben werk te geven! Op deze manier, kunnen ze met respect voor zichzelf, geld verdienen en hun gezin te eten geven.

Image

Een foto impressie van dit project

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image