Image

Toegang tot drinkbaar water een basis recht, of niet?


Dankzij onze ervaring, uit eerdere projecten, weten we dat er in Uganda een groot tekort is aan veilig, drinkbaar water. De meeste mensen die in slopenwijken wonen,  drinken het water dat ze vinden in sterk vervuilde waterlopen en bronnen. De hoofdbron van deze vervuiling zijn de grote, ongecontroleerde vuilnisbelten, waar afval en plastiek samen verbrand wordt. Deze afvalstoffen verzamelen zich samen met uitwerpselen van mensen en dieren in deze waterlopen en verhogen elk jaar de vervuiling. Alle stalen die hier genomen werden, bevatten sporen van chemicaliën en ziekte dragende bacteriën. Zie rapport. 

Slechts een klein procent van de mensen hebben toegang tot kraantjes water, dat bovendien ook niet veilig is. Water dat gebruikt wordt als drinkwater moet om veiligheidsredenen gekookt worden voor gebruik. Wetende dat de meeste mensen nog koken op houtvuur en/of houtskool, heeft deze sterilisatie niet alleen een enorme impact op hun budget, maar alsook op het milieu. 

In samenwerking met een aantal Belgische organisatie zoals Bosaq, Humasol en Join for water onderzochten we verschillende oplossingen. Eén van de voorgestelde oplossingen was de directe zuivering van het water in de boorputten. Voor deze zuivering is er elektriciteit nodig wat voor de mensen die leven in kleinere gemeenschappen zeer duur en vaak niet beschikbaar is. De kwetsbare mensen die wij, met dit project, willen ondersteunen, wonen verspreid over verschillende slopenwijken rond Kampala en wonen in tijdelijke vestigingen. Meer specifiek gaat het over families die regelmatig van locatie veranderen en daardoor geen vaste woonplaats hebben. Het zuiveren van boorputten in de nabije omgeving van zo’n tijdelijke vestigingen is daardoor geen duurzame oplossing voor deze mensen. 

Een meer voor de hand liggende oplossing vonden we bij Spouts of water, een lokaal bedrijf in Uganda dat keramische waterfilters maakt. Deze filters bestaan uit een emmer uit kunststof met hierin een keramische pot voorzien met microscopisch kleine openingen. Voor slechts 30 euro kan een gezin van 5 personen, via dit systeem, 4 jaar lang voorzien worden van drinkbaar water. Bovendien biedt Spout of water ook verschillende modellen aan voor grotere families en scholen. 

Om dit project een duurzaam karakter te geven, schenken we deze Purifaaya filters aan lokale families die in ruil hiervoor in een spaarplan stappen. Gedurende 4 jaar zouden ze elk jaar 10 euro moeten sparen om na deze 4 jaar zelf een nieuwe kleifilter aan te kopen. Dit project heeft in de laatste jaren het leven van een hele groep mensen drastisch veranderd. Zo werden er in 2020 meer dan 100 gezinnen en 14 scholen voorzien van hun eerste waterfilters via onze lokale partners Kapcdam & Einstein Rising. Alleen al in 2022 werd via dit project de toegang tot drinkbaar water mogelijk gemaakt voor meer dan 3000 mensen. 

Via dit project verbetert de gezondheid van deze families en wordt de overlevingskans van kinderen onder de 5 jaar enorm vergroot. Bij het juiste gebruik van deze filter, worden deze ziekte dragende bacteriën verwijderd uit het water en moet het water niet meer gekookt worden voor gebruik. Dit heeft een grote invloed op de dagelijkse kosten die deze families dragen, alsook op de milieu impact van deze praktijken.

Een bedrag op dit project plakken is moeilijk aangezien we niet kunnen inschatten hoeveel families er afhankelijk zijn van het water uit deze vervuilde waterlopen. In de periode 2022-2023 kreeg het project de steun van de gemeente Temse, de provincies Oost-Vlaanderen, de lagereschool Heilig Familie uit Sint Niklaas en enkele privé sponsors. Het bereik van dit project zal dus afhangen van het budget dat elk jaar bijen gesprokkeld kan worden via subsidies en sponsering. Want... vraag is er genoeg.

Wij zoeken scholen die ons project willen steunen.


Daarom zijn we op zoek naar scholen in Vlaanderen die zich willen inzetten om een school in Kampala toegang te geven tot drinkbaar water. Dit is iets wat voor onze schoolkinderen vanzelfsprekend is, maar voor de Ugandese kinderen een wereld van verschil maakt. Wil je een sponsoractie opzetten, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via info@malaika4wc.be en dan zorgen wij voor de rest.
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Van bronwater naar drinkbaar water

Thank you so very much for the donation of the Purifaaya waterfilters. You have no idea how many lives you are changing,we are very grateful.
In March 2022, Malaika4WC, provided Imani academy with 3 water purifiers to ensure access to clean safe water for the children, this has greatly reduced the occurrence of water borne diseases among the pupils, in return improving the attendance of the children in class; as fewer children miss school due to illnesses.
naam directeur

Een foto impressie van dit project

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Wil je weten waar onze waterfilters staan ?